Orzechowiec z kremem cappuccino

    Orzechowiec z kremem cappuccino

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Mój ulubiony. Czasem tak mam, że jeśli coś bardzo mi smakuje, to potrafię codziennie jeść to przez tydzień, a czasem nawet i dłużej. Tak było w przypadku tego orzechowca, którego miałam okazję spróbować na pewnej uroczystości rodzinnej. Jego smak wprawił mnie w obłęd i już następnego dnia szukałam podobnego przepisu w internecie. Znalazłam. Upiekłam. Został szybko zjedzony, więc trzeba było upiec jeszcze raz... A potem jeszcze raz.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Ciasto
    • 200 g margaryny
    • 200 g cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki miodu
    • 2 łyżeczki sody
    • 500 g mąki pszennej
    • Posypka orzechowa
    • 300 g orzechów włoskich
    • 1/2 kostki margaryny
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki miodu
    • Masa
    • 2 szklanki mleka
    • 1 cukier wanilinowy
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 opakowanie (110 g) kawy cappuccino (waniliowe/śmietankowe/orzechowe)
    • 1 kostka margaryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. Utrzeć margarynę na najwyższych obrotach miksera (ja zwykle ucieram 10 minut). Następnie dodać cukier, ucierać kolejne pięć minut i po kolei dodawać jajka. Ważne jest, żeby składniki dobrze się połączyły. Im lepiej utrzemy masło/margarynę, tym mniej będziemy je wtedy czuć przede wszystkim przy robieniu kremu na ich bazie.
    3. Miód i sodę rozpuścić w mleku i wymieszać z resztą składników na ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć na dużą blachę i piec na złoty kolor w 180°C przez około 15-20 minut.
    4. W międzyczasie wykonać posypkę orzechową. Rozpuścić margarynę, dodać pozostałe składniki i lekko podsmażyć w garnku lub na patelni (orzechy można wcześniej zalać gorącą wodą, będą bardziej miękkie). Gorącą posypkę wyłożyć na drugi placek w blaszce i upiec jak poprzedni.
    5. Masa: zagotować szklankę mleka z cukrem wanilinowym.
    6. W drugiej szklance rozpuścić obie mąki i kawę. (Można osobno zaparzyć dwie łyżki kawy i wykorzystać je jako poncz do ciasta.) Roztwór wlać do gotującego się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Wystudzić.
    7. Margarynę utrzeć porządnie z cukrem (ok. 10 minut) i dodawać wystudzony budyń. Ucierać na jednolitą masę, następnie wyłożyć na pierwszy placek (nasączony ponczem) i przykryć drugim.
    8. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis