Tarta serowa z malinami

    Tarta serowa z malinami

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Ale najbardziej pod słońcem uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Postanowiłam więc połączyć dwa przepisy, aby powstał deser, od którego nie będę mogła się oderwać. I tak też się stało, kiedy spróbowałam tej oto serowej tarty z malinami, oblanej sosem... malinowym :)

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • Spód
    • 3-4 opakowania herbatników maślanych (pakowane po 10 sztuk)
    • 50g roztopionego masła
    • Nadzienie
    • około 450 g sera na sernik
    • 5 łyżek śmietanki kremówki
    • 3 jajka
    • 125 g cukru
    • skórka starta z cytryny
    • opakowanie świeżych malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Herbatniki połamać w dłoniach, włożyć do miksera i zmiksować z roztopionym masłem na pył. Wyłożyć nimi posmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę do tarty.
    2. Składniki na nadzienie (oprócz malin) przełożyć do jednej miski i miksować do uzyskania gładkiej masy.
    3. Przelać ją na spód tarty, delikatnie wyłożyć maliny na wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 45 minut.
    4. Należy obserwować wierzch, aby nie spiekł się za bardzo. Tartę studzić w piekarniku.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis