Śmietanowiec z wiśniami

    Śmietanowiec z wiśniami

    1polubienie
    3godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczne, delikatne, piankowe i bardzo łatwe ciasto z wiśniami na kruchym spodzie.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha 33x20 cm

    • Ciasto kruche
    • 250 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 żółtek
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    • Masa śmietanowa
    • 5 białek o temperaturze pokojowej
    • szczypta soli
    • 1 szklanka cukru
    • 2 opakowania (po 40 g) budyniu śmietankowego
    • 1200 g kwaśnej śmietany 18% o temperaturze pokojowej
    • Dodatkowo
    • 400 g wiśni świeżych, mrożonych lub z syropu albo kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.45min. 

    1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie - masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę i proszek, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
    3. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.
    4. Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły.
    5. Blachę o wymiarach 33x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy (najszybciej elektryczną maszynką z przystawką do warzyw lub w malakserze).
    6. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać wiśnie, powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę drugie ciasto kruche.
    7. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50-60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis