Cytrynowiec

    Cytrynowiec

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Cytrynowiec jest kolejnym udanym wypiekiem, którym mogę się pochwalić z czystym sumieniem. Podbił i wciąż podbija podniebienia całej rodziny. Przepis na nie jest zebrany z różnych źródeł. Połączenie kilku dało pozytywny, bardzo smaczny efekt.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Biszkopt
    • 6 jajek
    • 6 łyżek cukru
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • Masa
    • 1/2 litra wody
    • 2 budynie cytrynowe
    • 1 galaretka cytrynowa
    • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
    • 3/4 kostki margaryny
    • 500 ml śmietanki kremówki 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżeczki żelatyny
    • Wierzch
    • herbatniki (u mnie 25 sztuk)
    • około 250 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

      Biszkopt:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie, mieszając delikatnie łyżką w jedną stronę, dodać przesiane mąki z proszkiem. Biszkopt wylać na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
    3. Masa:

    4. W 250 ml wody rozpuścić budynie, galaretkę i sok z cytryny. Resztę wody podgrzać. Do gorącej wody wlać płynną masę i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    5. Następnie utrzeć margarynę do białości i stopniowo dodawać zimną masę cytrynową. Dobrze wymieszać składniki i odstawić.
    6. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody (około 2 łyżki). Ubitą śmietanę, łyżka po łyżce, dodawać do masy cytrynowej mieszając powoli i dokładnie.
    7. Złożenie ciasta

    8. Całą masę cytrynową wyłożyć na biszkopt. Na masie układać obok siebie herbatniki.
    9. Do cukru pudru dodać odrobinę wrzątku i energicznie ucierać do rozpuszczenia. Wylać ten lukier na herbatniki. Udekorować według uznania. U mnie starta biała czekolada.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis