Tradycyjna napoleonka

    Tradycyjna napoleonka

    1polubienie
    2godz.45min.


    Zrobione przez 14 osób

    Domowe ciasto francuskie, delikatny, waniliowy krem... Taką napoleonkę robiłam pierwszy raz. Przestraszyło mnie zrobienie ciasta francuskiego, które oczywiście można zastąpić tym kupnym, ale przy moich wypiekach kupne biszkopty i kremy po prostu nie wchodzą w grę, dlatego postanowiłam podołać temu zadaniu i spróbować. Raz kozie śmierć! Zero problemów, szybko, łatwo, idealnie! Napoleonka wyszła pyszna i rozpływała się w ustach.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Ciasto francuskie
    • 300 g masła
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • ½ łyżki octu
    • ok. 100 ml ciepłej wody
    • Masa budyniowa
    • 4 niepełne szklanki mleka
    • 200 g cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 jajka
    • 4 żółtka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • Dodatkowo
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

      Ciasto francuskie:

    1. 300 g masła i 100 g mąki zagnieść na jednolitą masę. Ułożyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć ręką lub rozwałkować formując kwadrat. Zawinięte w folię wstawić do lodówki.
    2. Z pozostałych składników zagnieść ciasto, dodając tyle wody, aby miało konsystencję jak ciasto na pierogi. Rozwałkować w kształt koła na blacie posypanym mąką. Na środku ciasta położyć schłodzone masło. Ciasto złożyć w kopertę przykrywając masło i dokładnie skleić brzegi.
    3. Odwrócić ciasto na drugą stronę (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1 cm. Uwaga: trzeba zawsze wałkować w jednym kierunku!
    4. Ciasto złożyć jak list - jeden bok (1/3 ciasta) złożyć do środka, drugim bokiem (1/3 ciasta) przykryć ten złożony. Lekko rozwałkować (tylko docisnąć wałkiem, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi) i zawinąć we folię. Ułożyć na desce i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
    5. Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt i znów złożyć jak list. Tak samo lekko rozwałkować, zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Czynność tę powtarzać jeszcze 2 razy, wkładając za każdym razem ciasto do zamrażalnika na 15 minut.
    6. Rozgrzać piekarnik do 220°C.
    7. Gotowe ciasto przekroić na pół. Jedną połowę zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
    8. Drugą połowę ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie, na duży prostokątny placek większy od dużej blachy do pieczenia. (Ciasto pod wpływem pieczenia znacznie się kurczy). Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C.
    9. Tak samo upiec drugi placek. Placki pozostawić do ostygnięcia. Placek przeznaczony na górę ciasta można pokroić (najlepiej nożem z ząbkami) na kwadraty takiej wielkości, jakiej mają być porcje napoleonki. Ułatwi to później krojenie ciasta.
    10. Masa budyniowa:

    11. Zagotować 3 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną.
    12. Dodać tę mieszaninę do gotującego się mleka dobrze miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń.
    13. Budyń przestudzić, ale kiedy będzie jeszcze lekko ciepły wylać na pierwszy placek z ciasta francuskiego. Na masie budyniowej ułożyć ciasto pokrojone na kwadraty. Posypać po wierzchu cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na około 5 godzin, aby dobrze się schłodziło.
    14. Ciasto najlepiej jest kroić ostrym nożem z ząbkami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis