Wuzetka z nalewką wiśniową

    Wuzetka z nalewką wiśniową

    2polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wuzetka - kakaowy biszkopt przełożony kremem lub bitą śmietaną i dżemem, obficie polany czekoladą? No nie zupełnie... Klasyczna wuzetka, która jako pierwsza pojawiła się na moim stole, to ta, która według mojego gustu i smaku była zbyt mdła i... zbyt klasyczna. Chcąc trochę urozmaicić tradycję, postanowiłam zrobić wuzetkę z nalewką wiśniową roboty mojego taty oraz wiśniami. Dla odmiany również, upiekłam ją w okrągłej blaszce i korzystając z pięknej pogody, zabrałam ze sobą na dwór.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 23 cm

    • Ciasto
    • 115 g mąki pszennej
    • 25 g kakao
    • 6 jajek
    • 150 g drobnego cukru do wypieków
    • 40 g masła, roztopionego i wystudzonego
    • Do nasączenia
    • 1/2 szklanki nalewki wiśniowej
    • 1/4 szklanki wody
    • Masa śmietankowa
    • 2 łyżeczki żelatyny (jest konieczna, jeśli ciasto będzie przechowywane w lodówce dłużej niż doba)
    • 500 ml schodzonej śmietany kremówki 36%
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • wiśnie z zalewy lub mrożone
    • Polewa czekoladowa
    • 40 g masła
    • 60 g czekolady gorzkiej
    • 60 g czekolady mlecznej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

      Ciasto:

    1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego trzeba je wyjąć w lodówki lub spiżarni wcześniej.
    2. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, obsypać kakao, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
    3. Mąkę i kakao przesiać. Jajka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.
    4. Gotowe ciasto delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie. Wystudzony blat przekroić w poprzek na 2 równe części.
    5. Poncz:

    6. Pół szklanki nalewki wiśniowej wymieszać z wodą. Obficie nasączyć połową ponczu wystudzony dolny blat biszkoptu.
    7. Masa śmietankowa

    8. Przygotować masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.
    9. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.
    10. Masę wyłożyć na pierwszy, nasączony ponczem blat ciasta. Wyłożyć obficie wiśnie (jeśli są mrożone, należy je rozmrozić wcześniej i odsączyć). Na wiśnie położyć drugi blat ciasta, mocno docisnąć dłońmi i również nasączyć resztą ponczu. Wstawić do lodówki.
    11. Polewa czekoladowa

    12. Polewę przygotować w kąpieli wodnej. Wlać wodę do większego garnka, doprowadzić do wrzenia. Włożyć mniejszy garnuszek, roztopić w nim masło, a następnie dodać obie posiekane czekolady. Czekać do roztopienia, mieszając od czasu do czasu. Polewę odstawić, aby trochę ostygła.
    13. Wyjąć ciasto z lodówki i oblać wierzch polewą. Dekorować według upodobań, startą czekoladą, bitą śmietaną czy wiśniami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis