Ciasto babkowe z makiem i mlekiem w proszku

    Ciasto babkowe z makiem i mlekiem w proszku

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto babkowe z makiem i polewą z mleka w proszku z orzechami. Gotowe w mniej niż godzinę.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blacha

    • Ciasto
    • 5 jajek
    • 1 kostka margaryny
    • 1,5 szklanki cukru
    • 2 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka suchego maku
    • 1/2 szklanki mleka
    • Polewa
    • 1 kostka margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 3 łyżki wody
    • 1 szklanka mleka w proszku (ja dodaję trochę więcej)
    • 200 g orzechów (też można dać więcej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    2. Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno.
    3. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem, mak, mleko i ubite białka. Piec 30 minut w 200°C.
    4. Do polewy zagotować margarynę z cukrem i wodą. Następnie dodać szklankę mleka w proszku, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wsypać przebrane orzechy (można je wcześniej sparzyć, aby nie były takie twarde). Dobrze wymieszać masę i ciepłą wylać na wystudzony placek.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis