Sernik z polewą chałwową

    Sernik z polewą chałwową

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Miałam tę przyjemność spróbować (już jakiś czas temu) sernika chałowego. Był bardzo słodki i nie mogłam zjeść go w dużych ilościach, ale też pewnie dlatego, że nie przepadam za chałwą. Staram się jednak poznawać nowe smaki, więc nie wyobrażałam sobie, żeby go nie spróbować. Wiedząc, że moja rodzina w przeciwieństwie do mnie zajada się chałwą, postanowiłam zrobić sernik, jednak nieco odmienny. Zwykła, śmietankowa masa serowa, oblana polewą chałwową była rozwiązaniem idealnym. Do tego kawałki orzechów piniowych i oczekiwania wszystkich zostały zaspokojone.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Spód
    • 1 paczka herbatników maślanych (ok. 30 sztuk)
    • 50 g roztopionego masła
    • Masa serowa
    • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • 1 kg sera białego (u mnie ser wiaderkowy Piątnica)
    • 1 budyń śmietankowy (opakowanie 40 g)
    • szklanka mleka 0,5%
    • 1/3 szklanki oleju
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • ziarenka wanilii (opcjonalnie)
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Polewa chałwowa
    • 150 g chałwy waniliowej
    • 125 ml kremówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Roztopić masło. Herbatniki zmiksować w blenderze na piasek, dodać stopione masło, wymieszać i wysypać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    2. Rozgrzać piekarnik do 150-160°C.
    3. Żółtka oddzielić od białek. Dodać do nich cukier i utrzeć.
    4. Białka ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Ser ubijać mikserem powoli dodając żółtka oraz budyń. Następnie stopniowo wlewać mleko i olej.
    5. Do całości dodać zapach waniliowy, ziarna wanilii, proszek do pieczenia (można dodać kilka kropel soku z cytryny).
    6. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Całość wylać na spód i piec w niskiej temperaturze (150-160°C) około godziny.
    7. Chałwę pokruszyć w dłoniach i dodać do śmietanki. Całość dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Polać wierzch ciepłego sernika.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis