Sernik pomarańczowy z czekoladą

    Sernik pomarańczowy z czekoladą

    2polubienia
    4godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tym razem sernik pomarańczowy, którego smak i aromat pomarańczy idealnie komponuje się z gorzką czekoladą. Na spodzie z czekoladowych ciasteczek. Smaczny, puszysty i łatwy w wykonaniu.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 25 cm

    • Spód
    • 1 paczka (200 g) pokruszonych ciastek czekoladowych (u mnie Krakuski czekoladowo zbożowe)
    • 50 g roztopionego masła
    • Masa
    • 1 kg twarogu sernikowego Piątnica
    • 225 ml śmietany kremówki
    • 6 jajek (o temperaturze pokojowej)
    • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    • 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
    • 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • można dodać rodzynki
    • Polewa czekoladowa
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki kakao
    • 3 łyżki śmietanki kremówki
    • cukier do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +3godz. studzenie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. Dno formy o średnicy 25 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, wypuścić go poza obręcz formy, zapiąć obręcz. Boki posmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Ciastka zmiksować blenderem lub dokładnie pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno formy. Wstawić do lodówki.
    3. Twaróg wymieszać ze śmietanką. Jajka ubić z cukrem. Masę jajeczną stopniowo dolewać do sera, ciągle mieszając. Dodać aromat i sok z pomarańczy, na koniec dodać mąkę i ewentualnie rodzynki.
    4. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC, na środkową kratkę i piec przez około 70-80 minut, aż sernik będzie ścięty. Środek sernika może pozostać delikatnie wilgotny.
    5. Stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika i powoli studzić sernik wysuwając go z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu przygotować polewę czekoladową.
    6. Roztopić masło, dodać kakao i śmietankę, ciągle mieszając. Dosypać cukier do smaku. Jak polewa trochę ostygnie i zgęstnieje, polać nią sernik.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis