Puszysty sernik z polewą kawową

    JJ92
    • < />
      JJ92
    • < />
      JJ92

    Puszysty sernik z polewą kawową

    Puszysty sernik z polewą kawową

    (0)
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    I kolejny sernik, który trafił do segregatora z etykietą ''Zrobione". Delikatny, puszysty, oblany wymyślną polewą kawową. Z dodatkiem rodzynek, na ciasteczkowym spodzie. Na pogodę i niepogodę. Na poprawę humoru i na majówkę!

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 23 cm

    • Spód
    • 1 paczka (200 g) pokruszonych ciastek zbożowych (u mnie Krakuski)
    • 50 g roztopionego masła
    • łyżka mocnego, słodkiego naparu kawy rozpuszczalnej
    • Masa serowa
    • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • 1 kg sera białego (u mnie ser wiaderkowy Piątnica)
    • budyń śmietankowy (opakowanie 40 g)
    • szklanka mleka 0,5%
    • 1/3 szklanki oleju
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • ziarenka wanilii (niekoniecznie)
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Polewa
    • 100 g śmietany 18%
    • 2 łyżki wrzątku
    • 2 łyżeczki kawy
    • 4 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wszystkie składniki na spód wymieszać do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.
    2. Rozgrzać piekarnik do 150-160 stopni C.
    3. Żółtka oddzielić od białek. Dodać do nich cukier i utrzeć.
    4. Białka ubić na sztywno i odstawić do lodówki.
    5. Ser ubijać mikserem powoli dodając żółtka oraz budyń. Następnie stopniowo wlewać mleko i olej.
    6. Do całości dodać zapach waniliowy, ziarna wanilii, proszek do pieczenia (można dodać kilka kropel soku z cytryny). Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
    7. Całość wylać na spód i piec w niskiej temperaturze (150-160 stopni C) około godziny.
    8. W dwóch łyżkach wrzątku zaparzyć kawę, posłodzić. Gdy poncz wystygnie, dodać śmietanę i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowaną polewą oblać wierzch jeszcze ciepłego sernika. Udekorować kawą.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis