Puszysty sernik z polewą kawową

    Puszysty sernik z polewą kawową

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    I kolejny sernik, który trafił do segregatora z etykietą ''Zrobione". Delikatny, puszysty, oblany wymyślną polewą kawową. Z dodatkiem rodzynek, na ciasteczkowym spodzie. Na pogodę i niepogodę. Na poprawę humoru i na majówkę!

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 23 cm

    • Spód
    • 1 paczka (200 g) pokruszonych ciastek zbożowych (u mnie Krakuski)
    • 50 g roztopionego masła
    • łyżka mocnego, słodkiego naparu kawy rozpuszczalnej
    • Masa serowa
    • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • 1 kg sera białego (u mnie ser wiaderkowy Piątnica)
    • budyń śmietankowy (opakowanie 40 g)
    • szklanka mleka 0,5%
    • 1/3 szklanki oleju
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • ziarenka wanilii (niekoniecznie)
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Polewa
    • 100 g śmietany 18%
    • 2 łyżki wrzątku
    • 2 łyżeczki kawy
    • 4 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wszystkie składniki na spód wymieszać do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.
    2. Rozgrzać piekarnik do 150-160 stopni C.
    3. Żółtka oddzielić od białek. Dodać do nich cukier i utrzeć.
    4. Białka ubić na sztywno i odstawić do lodówki.
    5. Ser ubijać mikserem powoli dodając żółtka oraz budyń. Następnie stopniowo wlewać mleko i olej.
    6. Do całości dodać zapach waniliowy, ziarna wanilii, proszek do pieczenia (można dodać kilka kropel soku z cytryny). Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
    7. Całość wylać na spód i piec w niskiej temperaturze (150-160 stopni C) około godziny.
    8. W dwóch łyżkach wrzątku zaparzyć kawę, posłodzić. Gdy poncz wystygnie, dodać śmietanę i energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowaną polewą oblać wierzch jeszcze ciepłego sernika. Udekorować kawą.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis