Sernik cytrynowy z polewą cytrynowo-kokosową

    Sernik cytrynowy z polewą cytrynowo-kokosową

    1polubienie
    11godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny, delikatny, kwaskowaty w smaku sernik ze skórką cytrynową i kokosem!

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 20 cm

    • Spód
    • 1 paczka (200g) pokruszonych ciastek zbożowych (u mnie Krakuski)
    • 50 g roztopionego masła
    • Masa serowa
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 700 g sera z wiaderka (u mnie Piątnica)
    • 200 g śmietany 18%
    • 50 ml soku z cytryny
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego (u mnie cytrynowy)
    • Polewa
    • 200 g śmietany 18%
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 2 łyżki cukru pudru
    • wiórki kokosowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  +10godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 11godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
    2. Ciasteczka i roztopione masło zmielić w blenderze, masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch ręką.
    3. Jajka zmiksować z cukrem (około 5 minut).
    4. Do osobnej misy wyłożyć ser, zmiksować go ze śmietaną.
    5. Do masy serowej dodać masę jajeczną, mieszając mikserem na małych obrotach. Powoli wsypywać proszek budyniowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.
    6. Masę wylać na spód i piec w temperaturze 160°C przez godzinę.
    7. Pod koniec pieczenia trzepaczką wymieszać składniki na polewę śmietanową. Wyjąć sernik i rozprowadzić równo na wierzchu.
    8. Włożyć z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik w środku (nie otwierając drzwiczek piekarnika) do ostygnięcia. Następnie schładzać sernik w lodówce najlepiej całą noc.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis