Sernik amaretto z migdałami

    Sernik amaretto z migdałami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zrobiony po raz pierwszy i już ulubiony! Bardzo migdałowy, najlepiej smakował polany słodkim mlekiem skondensowanym.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o średnicy 23 cm

    • Spód
    • 1 paczka (200 g) pokruszonych ciastek zbożowych (u mnie Krakuski)
    • 50 g roztopionego masła
    • 1 łyżeczka amaretto
    • Masa serowa
    • 750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki
    • 1 puszka (400 g) mleka skondensowanego słodzonego
    • 4 jajka
    • około 100 ml Amaretto lub innego likieru migdałowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub skrobi)
    • 100 g podprażonych płatków migdałowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175ºC.
    2. Wszystkie składniki na spód wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.
    3. Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane (odlać kilka łyżek do szklanki), dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając.
    4. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać większą część podprażonych migdałów. Wymieszać.
    5. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec około godziny w 175ºC. Wystudzić w formie.
    6. Wierzch sernika posmarować cieniutko mlekiem skondesowanym, posypać płatkami migdałów.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis