Jabłecznik na szybko

    Jabłecznik na szybko

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Mikołajkowy jabłecznik na szybko. Bardzo łatwy i smaczny. Najlepszy oczywiście podawany na ciepło, z lodami albo bitą śmietaną.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała blacha

    • Ciasto
    • 350 g mąki
    • 100 g miękkiego masła
    • 6 łyżek cukru pudru
    • 7 łyżek wody
    • szczypta soli
    • Nadzienie
    • 6 dużych jabłek
    • cynamon
    • Dodatkowo
    • cukier puder do oprószenia
    • bita śmietana
    • lody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części: większą i mniejszą.
    3. Większą część rozwałkować na nie za dużej blaszce, może być do tarty. Nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C na około 30 minut.
    4. W międzyczasie zrobić nadzienie. Obrane jabłka, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wymieszać z cynamonem (dosypać go według upodobań).
    5. Wyłożyć jabłka na gorący spód. Przykryć je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Na wierzchu również należy zrobić kilka dziurek widelcem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut.
    6. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut.
    7. Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy obficie cukrem pudrem. Jabłecznik podawać koniecznie na ciepło (zimne ciasto jest twardawe) z lodami lub bitą śmietaną.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis