Ciasto bananowe Jagody

    Ciasto bananowe Jagody

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepisu na to ciasto bananowe długo nie mogłam znaleźć w zeszycie mamy. Zawieruszył się gdzieś, nieużywany od lat. Postanowiłam siąść nad wszystkimi przepisami i w końcu wydobyłam malutką karteczkę, na której bardzo niewyraźnym pismem napisane były składniki. Ciacho robi się bardzo szybko i jest idealne na wycieczki i pikniki. Jego smak przypomniał mi lata, kiedy robiliśmy duże rodzinne grille a rodzice zapraszali przyjaciół i właśnie wtedy ten wypiek smakował najlepiej.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • ¾ kostki margaryny
    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 2 banany
    • 2 szklanki mąki
    • łyżeczka sody
    • bita śmietana do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Margarynę roztopić i odstawić do wystygnięcia.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka, dalej ubijając.
    4. Do masy jajecznej dodać rozgniecione banany i wystudzoną margarynę i krótko wymieszać mikserem.
    5. Na koniec dodać przesianą mąkę z sodą i dokładnie wymieszać.
    6. Ciasto przelać do foremki keksowej i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C rzez około godzinę.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis