Orzechowo kakaowy przekładaniec

    Orzechowo kakaowy przekładaniec

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis podebrany mamie z szuflady, najprawdopodobniej spisany kiedyś podczas rodzinnego przyjęcia od teściowej. Pamiętam, że zamiast polewy czekoladowej, ciasto posypane było kokosem. Smak od razu przypadł mi do gustu - jak każdy wypiek z orzechami. Po około siedmiu latach (jak ten czas mija!) zabrałam się za wykonanie tego dzieła. Nie mogłam oprzeć się jednemu kawałkowi, a co dopiero reszcie. Nie ma nic przyjemniejszego, niż pasja, która wypełnia życie, sprawia radość i można się nią dzielić z innymi.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Ciasto jasne i ciemne
    • 500 g mąki
    • 250 g cukru pudru
    • 1 margaryna (200 g)
    • 4 żółtka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 cukier wanilinowy
    • 2 łyżki kakao (tylko do ciemnej części)
    • Ponadto
    • 4 białka
    • 150 g cukru pudru
    • słoiczek dżemu porzeczkowego
    • 200 g sparzonych i posiekanych drobno orzechów włoskich
    • Polewa
    • 2 łyżki margaryny
    • 10 łyżek cukru
    • 8 łyżek wody
    • 4 łyżki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Dwie większe i jedną mniejszą. Do jednej większej części dodać kakao, zagnieść. Wszystkie części ciasta wstawić do zamrażalnika na około pół godziny.
    2. Z białek i cukru ubić pianę.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    4. Na wyłożoną papierem blachę zetrzeć jasną, większą część ciasta. Posmarować dżemem. Następnie wylać połowę piany z białek, na nią wysypać orzechy. Na to zetrzeć ciemną porcję ciasta. Wyłożyć resztę piany i zetrzeć najmniejszą, jasną część ciasta.
    5. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut.
    6. W garnuszku roztopić margarynę z cukrem, dodać wodę i kakao. Przygotowaną polewę wylać na wystudzone ciasto.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis