Sernik kokosowy

    Sernik kokosowy

    2polubienia
    7godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Największą przyjemność w pieczeniu, sprawia mi modyfikowanie i ulepszanie przepisów. Tym razem natknęłam się na sernik kokosowy. Jednak po przeczytaniu kilku wersji, postanowiłam coś zmienić i dodać od siebie. I tak wyszedł... Idealny! Przepyszny! Kremowy! Bo inaczej nie da się go opisać. Obłędny w smaku, kokosowy, delikatny. Pieczony na spodzie z czekoladowych ciasteczek. Z mlekiem kokosowym oraz mlekiem skondensowanym, które nadało mu cudowną słodycz. Kiedy tylko pojawił się na talerzu, nie liczyłam kalorii, bo niestety nie dało się powstrzymać od jedzenia. Delektowałam się smakiem, a przepis pojawił się w pierwszej dziesiątce moich ulubionych.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 26 cm

    • Spód
    • 1 paczka ciastek czekoladowych (200 g)
    • 50 g masła
    • Masa serowa
    • 2 puszki (każda po 400 g) mleka kokosowego
    • 1 kg twarogu sernikowego (u mnie Piątnica)
    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    • 6 jaj
    • 3 łyżki likieru kokosowego lub kilka kropel aromatu
    • 1 budyń kokosowy (lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej)
    • Śmietanka kokosowa
    • 4 łyżki zebranej śmietanki kokosowej z mleka kokosowego
    • 200 g śmietany homogenizowanej 12%
    • 3 łyżki cukru pudru
    • wiórki kokosowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +5godz. studzenie  ›  Gotowe w: 7godz.45min. 

    1. Masło roztopić. Ciastka połamać w dłoniach i wrzucić do miksera. Dolać masło, zmiksować na piach. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i uklepać. Wstawić do lodówki.
    2. Otworzyć mleka kokosowe. Do miseczki zebrać 4 łyżki śmietanki z wierzchu i odstawić. Resztę mleka z obu puszek wlać do garnka, zagotować na dużym ogniu i gotować około pół godziny. Masy powinny się połączyć, a mleko troszkę zgęstnieć. Po upływie czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    3. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
    4. Twaróg przełożyć do dużej miski lub garnka. Wsypać budyń (lub skrobię), wymieszać. Dolać mleko skondensowane i miksować na małych obrotach.
    5. Powoli dodawać po jednym jajku na raz, starając się nie napowietrzać masy. Na koniec dodać likier lub aromat i stopniowo wlewać przygotowane wcześniej mleko kokosowe.
    6. Przelać do formy. Piec w temperaturze 170°C przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 1,5 godziny.
    7. Do odłożonej śmietanki kokosowej dodać śmietanę homogenizowaną oraz cukier. Wymieszać.
    8. Po upływie 1,5 godziny, uchylić drzwiczki piekarnika i powoli wysunąć sernik. Wierzch oblać śmietanką kokosową, wsunąć z powrotem sernik i piec jeszcze 15 minut.
    9. Upieczony sernik stopniowo wyjmować z piekarnika lub studzić w nim. Gdy już ostygnie, posypać obficie wiórkami kokosowymi.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis