Shrek

    Shrek

    3polubienia
    11godz.25min.


    Zrobione przez 5 osób

    Kiedy po raz pierwszy usłyszałam tą nazwę, na myśl przyszedł mi jedynie wielki, zielony stwór z bajki. Jak ma się to do ciasta? Na pewno jest zielone i puszyste i tak samo się nazywa, więcej podobieństw nie widzę. Ciasto jest smaczne, pachnące i... szybko zostało zjedzone.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Biszkopt
    • 5 jajek
    • 5 łyżek cukru
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • Poncz
    • sok z 1 limonki
    • 1 łyżeczka cukru pudru
    • 4 łyżki ciepłej wody
    • Zielona masa
    • 1 l zielonego soku typu Kubuś lub Pysio
    • 2 opakowania budyniu śmietankowego
    • Biała masa
    • 1 opakowanie galaretki zielonej (agrestowa, kiwi, inna)
    • ¾ szklanki gorącej wody
    • 400 g śmietanki kremówki 30%
    • Wierzch
    • 2 opakowania ciastek typu delicje (dałam pomarańczowe)
    • 2 galaretki zielone
    • 500 ml wrzątku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.25min. 

      Biszkopt

    1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
    2. Jajka ubić z cukrem, dodać olej i skórkę z limonki. Mąki przesiać i powoli dodać do masy, wymieszać.
    3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170°C przez około 25 min, aż biszkopt będzie lekko złoty na wierzchu. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
    4. Schłodzony biszkopt nasączyć sokiem z limonki wymieszanym z cukrem pudrem i ciepłą wodą.
    5. Zielona masa

    6. W 1,5 szklanki zielonego soku rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować i wlać budyń, cały czas energicznie mieszając. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie jeszcze gorącą masę wylać na biszkopt.
    7. Biała masa

    8. Galaretkę rozpuścić w ¾ gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
    9. Śmietankę ubić na sztywno i powoli dodawać, cały czas miksując, zimną, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę przełożyć na zieloną warstwę i wyrównać.
    10. Wierzch

    11. Na wierzchu ułożyć delicje i lekko docisnąć. W 500 ml wrzątku rozpuścić galaretki, odstawić do przestudzenia. Jeszcze nie stężałe ale już nie gorące wylać na delicje.
    12. Ciasto chłodzić w lodówce całą noc.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis