Pieczone cukinie z czosnkiem i pomidorami

    Pieczone cukinie z czosnkiem i pomidorami

    109polubień
    33min.


    Zrobione przez 264 osoby

    To jest ulubiony sposób mojego męża na wyjadanie tych nigdy niekończących się letnich plonów cukinii i pomidorów z naszego ogrodu. Danie to doskonale pasuje do kurczaka z grilla lub ryb, albo po prostu do makaronu. Pomidory śliwkowe lub koktajlowe też się do niego nadają.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cukinie przecięte wzdłuż na pół, a następnie pokrojone w półksiężyce grubości 1 cm
    • 360 g dojrzałych pomidorów pokrojonych na ćwiartki
    • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
    • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1/2 łyżeczki pokruszonej ostrej papryki
    • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 40 g (1/2 szklanki) startego parmezanu
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 33min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 230°C. Lekko naoliwić naczynie do pieczenia wielkości 23x33 cm.
    2. Włożyć cukinię, pomidory, cebulę i czosnek do przygotowanego naczynia do pieczenia, posypać papryką, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
    3. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 18 minut, aż warzywa zrobią się miękkie i nabiorą lekko złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i posypać parmezanem i bazylią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (9)

    autor:
    19

    Zrobiłam jako dodatek do spaghetti carbonara. Pyszne - 20 lip 2011

    autor:
    18

    Super bardzo smaczne pewnie jeszcze nie raz to przyrządzę - 03 maj 2012

    autor:
    12

    - 13 wrz 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis