Najprostszy chleb na drożdżach

    Najprostszy chleb na drożdżach

    5polubień
    15godz.


    Zrobione przez 42 osoby

    Bardzo prosty przepis na wspaniały chleb z chrupiącą skórką. Ciasto najlepiej wyrobić wieczorem, a rano upiec świeży domowy chleb. Pieczenie w żeliwnej brytfance sprawia, że cała wilgoć zostaje w chlebie.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek

    • 420 g mąki chlebowej
    • 1 i 1/4 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki drożdży instant
    • 350 ml ciepłej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +14godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 15godz. 

    1. Wymieszać wszystkie suche składniki w misce. Sól i drożdże muszą się dobrze wymieszać z mąką. Dodać wodę i dobrze wymieszać rękami. Ciasto będzie dość rzadkie.
    2. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na co najmniej 12 godzin, ale nie dłużej niż 24 godziny. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia - idealna temperatura to ok. 21°C.
    3. Wyłożyć ciasto na powierzchnię posypaną mąką, delikatnie spłaszczyć tworząc podłużny kształt i złożyć na dwa razy do środka (najpierw złożyć 1/3 lewej strony do środka i przykryć ją 1/3 ciasta pozostałą z prawej strony). Przykryć folią spożywczą i odłożyć na 15 minut.
    4. Delikatnie uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny aby wyrosło.
    5. Do piekarnika włożyć żeliwną brytfankę z przykrywką i rozgrzać piekarnik do 230°C.
    6. Ostrożnie włożyć wyrośnięte ciasto "szwem" do dołu do rozgrzanej brytfanki, przykryć i piec przez 30 minut.
    7. Odkryć i piec jeszcze przez 15 minut.

    Zobacz jak to zrobić!

    Najprostszy chleb na drożdżach
    Najprostszy chleb na drożdżach

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    Allrecipes
    autor:
    0

    @czarnazmora2001: Tak, na pewno było 350 ml wody. A na pewno użyłaś mąki chlebowej? - 21 sie 2016

    czarnazmora2001
    0

    na filmie na pewno było 350ml wody? ;/ mi ciasto wyszło o wiele za rzadkie niż to przedstawione na filmiku - 19 sie 2016

    TommyLee
    autor:
    0

    - - 01 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis