Pieczone chipsy z jarmużu

    Pieczone chipsy z jarmużu

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1986 osób

    Niskokaloryczna alternatywa dla zwykłych chipsów. Doskonałe na imprezy czy do chrupania przed telewizorem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 pęczek jarmużu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli z przyprawami

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Dużą blachę (nie emaliowaną) wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Odkroić łodygi i grube łyka od liści jarmużu. Liście podrzeć na mniejsze kawałki.
    3. Umyć i dokładnie wysuszyć. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą.
    4. Piec, aż brzegi zaczną brązowieć, ale nie będą spalone, ok. 10-15 minut.

    Uwagi

    W połowie czasu pieczenia można odwrócić blachę o 180 stopni. Jeśli rozłożycie listki jarmużu zgięciem ku górze (będą wyglądać jak małe namioty), powietrze będzie lepiej krążyć i upieką się bardziej równomiernie, choć mi osobiście nie przeszkadza jeśli część z nich zostaje miękka, a nie chrupiąca. Lepiej nie dodawać za dużo oliwy, bo będą mokre.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis