Chipsy z jarmużu z octem winnym

    (278)

    Chrupiące i pełne wartości odżywczych! Chipsy z jarmużu z dodatkiem oliwy, soli i octu winnego z sherry. Trzeba uważnie pilnować aby się nie przypaliły!


    Zrobione przez 245 osób

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 pęczek jarmużu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka octu winnego z sherry
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.
    2. Odkroić twardsze części (łodygi) od liści jarmużu. Liście pokroić na mniejsze części o mniej więcej tym samym rozmiarze. Dobrze umyć i wysuszyć w suszarce do sałaty lub za pomocą ręczników papierowych - jarmuż musi być całkiem suchy!
    3. Włożyć jarmuż do woreczka foliowego, dodać połowę łyżki oliwy, zamknąć szczelnie woreczek ściskając go, tak aby oliwa równomiernie pokryła jarmuż.
    4. Dodać resztę oliwy do woreczka i znów ściskać, aż jarmuż się dobrze pokryje oliwą i będzie lekko "zgnieciony".
    5. Dodać do woreczka ocet winny i potrząsać aby pokrył jarmuż.
    6. Wyłożyć jarmuż równomiernie na dużą blachę do pieczenia. Piec przez ok. 20-35 minut w rozgrzanym piekarniku. Sprawdzać co chwilę, czy liście się nie przypalają.
    7. Zaraz po wyjęciu z piekarnika oprószyć solą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (278)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis