Szarlotka sypana

    Szarlotka sypana

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Najprostsza i najszybsza szarlotka jaką znam! Od czasu, kiedy robiłam ją po raz pierwszy, zawsze mam w domu jabłka i kaszę mannę. Są to składniki, które nadają temu wypiekowi smaku i charakteru a poza tym wystarczy godzina i piętnaście minut, aby ją wykonać, więc jest idealna, gdy w odwiedziny zapowiada się rodzina. Podawana na ciepło z lodami waniliowymi, zaspokoi niejednego łasucha.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 szklanka kaszy manny
    • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
    • 10 średnich jabłek
    • cynamon
    • 3/4 kostki zmrożonego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Mąkę, cukier, kaszę i proszek wymieszać w misce i podzielić na 3 części.
    2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
    4. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nich rozłożyć połowę jabłek i oprószyć delikatnie cynamonem.
    5. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek i oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
    6. Zmrożone masło (wstawić pół godziny wcześniej do zamrażarki) zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.

    Uwagi:

    Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Szarlotka bardzo dobrze się kroi nożem z piłką, nawet na ciepło. Ma lekko chrupiący wierzch, który kolejnego dnia mięknie. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi lub czekoladą.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis