Kokosowy pijak

    Kokosowy pijak

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Na tradycyjnym cieście z makiem i kokosem, mało słodkim kremem, biszkopcikami nasączonymi alkoholem i obficie oblane czekoladą.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 duża blacha

    • Spód
    • 6 białek
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 szklanka suchego maku
    • szklanka wiórków kokosowych
    • Krem
    • 6 żółtek
    • 1/2 szklanki cukru
    • 500 ml mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 kostka margaryny (200 g)
    • Polewa czekoladowa
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki wody
    • 2 łyżki kakao
    • Ponadto
    • 2 opakowania okrągłych biszkoptów
    • niecała szklanka wódki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

      Spód:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie, powoli mieszając drewnianą łyżką, dosypać szklankę maku i kokos.
    3. Wyłożyć na blachę i piec w 180°C, aż wierzch zacznie delikatnie brązowieć.
    4. Krem:

    5. Żółtka ubić z cukrem.
    6. Mleko wymieszać z mąkami, zagotować, stale mieszając, aż powstanie budyń.
    7. Ubite żółtka wlać strumieniem do budyniu i ciągle mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
    8. Margarynę utrzeć mikserem. Wystudzony budyń dodawać porcjami, aby dobrze się połączył. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt.
    9. Biszkopciki moczyć z obu stron w wódce. Wykładać obok siebie na kremie.
    10. Zagotować wszystkie składniki na polewę czekoladową. Odstawić na kilka minut, aby polewa trochę zgęstniała. Wylać na wierzch.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis