Pieczone buraki ze słodkimi ziemniakami

    (657)
    1 godz. 15 min

    Jest to znakomity jesienny lub zimowy dodatek do dań, szczególnie dla tych, którzy lubią słodkie i słone warzywa. Kolory są piękne i tworzą miłą dla oka jesienną kompozycję.


    Zrobione przez 505 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 średnich buraków, obranych i pokrojonych na kawałki
    • 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
    • 1 łyżeczka soli koszernej
    • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3 średnie słodkie ziemniaki, pokrojone na kawałki
    • 1 duża słodka cebula, posiekana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. Buraki wymieszać w misce z 1/2 łyżki oliwy. Ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia.
    3. Pozostałe 2 łyżki oliwy wlać do dużej szczelnie zamykanej torebki plastikowej i wymieszać z czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Włożyć do torebki słodkie ziemniaki oraz cebulę i potrząsając nią wszystko starannie wymieszać, aby warzywa dobrze pokryły się tłuszczem.
    4. Buraki piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie dołożyć do nich warzywa z woreczka i wymieszać na blasze. Piec przez kolejne 45 minut, odwracając po 20 minutach, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (657)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis