Pieczone buraki ze słodkimi ziemniakami

    Pieczone buraki ze słodkimi ziemniakami

    7polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 505 osób

    Jest to znakomity jesienny lub zimowy dodatek do dań, szczególnie dla tych, którzy lubią słodkie i słone warzywa. Kolory są piękne i tworzą miłą dla oka jesienną kompozycję.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 6 średnich buraków, obranych i pokrojonych na kawałki
    • 2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
    • 1 łyżeczka soli koszernej
    • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka cukru
    • 3 średnie słodkie ziemniaki, pokrojone na kawałki
    • 1 duża słodka cebula, posiekana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. Buraki wymieszać w misce z 1/2 łyżki oliwy. Ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia.
    3. Pozostałe 2 łyżki oliwy wlać do dużej szczelnie zamykanej torebki plastikowej i wymieszać z czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Włożyć do torebki słodkie ziemniaki oraz cebulę i potrząsając nią wszystko starannie wymieszać, aby warzywa dobrze pokryły się tłuszczem.
    4. Buraki piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie dołożyć do nich warzywa z woreczka i wymieszać na blasze. Piec przez kolejne 45 minut, odwracając po 20 minutach, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis