Bułki drożdżowe (drożdżówki)

    Bułki drożdżowe (drożdżówki)

    1polubienie
    2godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lubię drożdżówki bo należą do smaków mojego dzieciństwa. Babcia robiła je myśląc o mnie.

    Mecklenburg-Vorpommern, Niemcy

    Składniki
    ilość sztuk: 12 bułek

    • 40 g drożdży
    • 1 szklanka mleka
    • 500 g mąki
    • 50 g cukru
    • 2 jajka
    • 3 łyżki masła
    • szczypta soli
    • marmolada

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodajemy do nich trochę mąki i cukru. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (10 min.).
    2. Wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy jajka i resztę cukru rozpuszczoną w ciepłym mleku oraz szczyptę soli, chwilę wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło. Solidnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ścierką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce aby jego ilość się podwoiła.
    3. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C.
    4. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy bułeczki wielkości małych pączków i nadziewamy marmoladą.
    5. Bułeczki układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.
    6. Wstawiamy blaszkę na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 50°C, później pieczemy w temp. 165°C ok. 25 min. (pieczenie z termoobiegiem).

    rada

    W przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas formowania bułek posypać dłonie mąką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis