Piernik staropolski

    Piernik staropolski

    1polubienie
    45dni2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Piernik, za którego przygotowanie należy zabrać się już w połowie listopada. Najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłam. Miękki, smaczny i pachnący przyprawami korzennymi. Przełożony powidłami, wiśniami lub masa orzechową. Gości na moim stole co roku :)

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 pierniki (2 duże blachy)

    • Ciasto
    • 1/2 kg miodu
    • 1,5 szklanki cukru
    • 250 g masła
    • 1 kg mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 torebki przyprawy do piernika (razem 60 g)
    • Dodatkowo
    • powidła śliwkowe
    • 200 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 150 g suszonych fig, posiekanych
    • dżem wiśniowy
    • Polewa czekoladowa
    • łyżka masła
    • 1/4 szklanki cukru
    • 2-3 łyżki gorącej wody
    • 2 łyżki mleka
    • 2 łyżki kakao
    • Lukier
    • 2 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +45dni  ›  Gotowe w: 45dni2godz.50min. 

      Przygotowanie ciasta:

    1. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
    2. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika.
    3. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.
    4. Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać.
    5. Piec 3-4 dni przed Świętami.
    6. Pieczenie:

    7. Rozgrzać piekarnik do 170ºC.
    8. Ciasto z góry jest troszkę twardawe, nie należy się tym przejmować, właśnie takie ma być. Należy przeciąć je nożem na pół. Jedną część rozwałkować podsypując mąką (najlepsza grubość około 1 cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze 170ºC przez około 20-25 minut (zależy od grubości placka).
    9. Drugą część ciasta również rozwałkować i upiec tak samo. Placki ostudzić.
    10. Podgrzać powidła śliwkowe i wymieszać z posiekanymi orzechami i figami.
    11. Ostudzone placki przekroić w poprzek na dwie części. Jedną przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi wymieszanymi z orzechami i pokrojonymi figami.
    12. Drugi placek przełożyć tylko dżemem wiśniowym. Oba przykryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć (np. dużą książką). Odstawić do 'skruszenia' na 3-4 dni.
    13. Polewa czekoladowa:

    14. Rozpuścić masło, dodać cukier, wodę, mleko i kakao - dokładnie wymieszać.
    15. Polewą czekoladową polać piernik przełożony powidłami śliwkowymi.
    16. Lukier:

    17. Cukier puder przesiać do miski, wlać gorącą, przegotowaną wodę i energicznie ucierać.
    18. Lukrem polać piernik przełożony dżemem.
    19. Piernik długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis