Tarta a'la tiramisu

    Tarta a'la tiramisu

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybka tarta a'la tiramisu. Posypana obficie kakao wywołuje euforię podniebienia.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta

    • Spód
    • 170 g mąki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżka kakao
    • szczypta soli
    • 100 g zimnego masła
    • 2 łyżki zimnej wody
    • 1 żółtko
    • Poncz
    • 50 ml wrzątku
    • 5 łyżek kawy rozpuszczalnej
    • 50 ml amaretto
    • Masa
    • 250 g serka mascarpone
    • 50 g cukru
    • 4 łyżki mleka
    • 125 ml śmietanki kremówki
    • kakao do posypania wierzchu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mąkę połączyć z cukrem, kakao i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i wodę i zagniatać ciasto ręką, łącząc składniki w jednolite, gładkie ciasto.
    2. Ciastem wyłożyć formę. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180°C (góra i dół).
    3. Piec przez około 15-20 minut.
    4. Zaparzyć 5 łyżek kawy rozpuszczalnej w 50 ml wody. Odstawić do przestudzenia. Dolać amaretto, wymieszać i nasączyć upieczony spód tarty.
    5. Serek mascarpone utrzeć z mlekiem i cukrem.
    6. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą serową. Przełożyć na tartę i posypać kakao.
    7. Tarta smakuje najlepiej drugiego dnia.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis