Tort orzechowy Jagody

    JJ92

    Tort orzechowy Jagody

    Zdjęcie do przepisu: Tort orzechowy Jagody
    2

    Tort orzechowy Jagody

    (0)
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wykorzystując zapasy orzechów postanowiłam zrobić tort, który był drugim tego rodzaju wypiekiem jaki kiedykolwiek robiłam. Z odrobiną alkoholu i dżemem porzeczkowym dla urozmaicenia smaku. Sprawdził się po raz kolejny na urodzinach taty. Nie jest zbyt słodki, idealnie smakuje z kawą, czy kakao. Na co dzień i od święta. Szybko i smacznie.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort

    • Biszkopt
    • 6 jajek
    • 6 łyżek cukru
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • Masa orzechowa
    • ¾ szklanki mleka
    • 150 g zmielonych orzechów włoskich
    • 300 g masła
    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru pudru
    • Masa cappuccino
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 3 łyżeczki cappuccino
    • pół łyżeczki kakao
    • Poncz
    • ¼ szklanki wódki
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1/2 szklanki wrzątku
    • Ponadto
    • dżem porzeczkowy
    • drobno pokrojone orzechy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

      Biszkopt:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie, delikatnie mieszając łyżką w jedną stronę, dodać przesiane mąki z proszkiem.
    3. Ciasto wylać na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
    4. Masa orzechowa:

    5. Mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy.
    6. Masło utrzeć do białości.
    7. 2 jajka ubijać na parze z cukrem pudrem około 15 minut. Następnie ściągnąć znad pary i ubijać aż do wystudzenia. Powoli, łyżka po łyżce dodawać do masła. Po połączeniu, odłożyć 3 łyżki. Na koniec, do większości wsypać orzechy.
    8. Masa cappuccino:

    9. Do odłożonych łyżek masy maślano-jajecznej dodać kakao i kawę rozpuszczalną oraz cappuccino. Dobrze wymieszać.
    10. Poncz:

    11. Wlać do szklanki ¼ czystej wódki. Zaparzyć łyżeczkę kawy rozpuszczalnej w ½ szklanki wrzącej wody. Połowę z tego wymieszać z wódką.
    12. Sposób złożenia ciasta:

    13. Wystudzony biszkopt przeciąć w poprzek na dwie połowy. Spód polać ponczem z wódką i posmarować dżemem porzeczkowym.
    14. Na to wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę na wierzch tortu. Przykryć drugą połową biszkoptu i docisnąć. Wierzch polać odrobiną pozostałej zwykłej kawy. Górę wysmarować resztą masy orzechowej. Masę cappuccino wykorzystać na boki tortu. Udekorować orzechami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis