Tort orzechowy Jagody

    Tort orzechowy Jagody

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wykorzystując zapasy orzechów postanowiłam zrobić tort, który był drugim tego rodzaju wypiekiem jaki kiedykolwiek robiłam. Z odrobiną alkoholu i dżemem porzeczkowym dla urozmaicenia smaku. Sprawdził się po raz kolejny na urodzinach taty. Nie jest zbyt słodki, idealnie smakuje z kawą, czy kakao. Na co dzień i od święta. Szybko i smacznie.

    JJ92 Opolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort

    • Biszkopt
    • 6 jajek
    • 6 łyżek cukru
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • pół łyżeczki proszku do pieczenia
    • Masa orzechowa
    • ¾ szklanki mleka
    • 150 g zmielonych orzechów włoskich
    • 300 g masła
    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru pudru
    • Masa cappuccino
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 3 łyżeczki cappuccino
    • pół łyżeczki kakao
    • Poncz
    • ¼ szklanki wódki
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1/2 szklanki wrzątku
    • Ponadto
    • dżem porzeczkowy
    • drobno pokrojone orzechy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

      Biszkopt:

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
    2. Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie, delikatnie mieszając łyżką w jedną stronę, dodać przesiane mąki z proszkiem.
    3. Ciasto wylać na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
    4. Masa orzechowa:

    5. Mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy.
    6. Masło utrzeć do białości.
    7. 2 jajka ubijać na parze z cukrem pudrem około 15 minut. Następnie ściągnąć znad pary i ubijać aż do wystudzenia. Powoli, łyżka po łyżce dodawać do masła. Po połączeniu, odłożyć 3 łyżki. Na koniec, do większości wsypać orzechy.
    8. Masa cappuccino:

    9. Do odłożonych łyżek masy maślano-jajecznej dodać kakao i kawę rozpuszczalną oraz cappuccino. Dobrze wymieszać.
    10. Poncz:

    11. Wlać do szklanki ¼ czystej wódki. Zaparzyć łyżeczkę kawy rozpuszczalnej w ½ szklanki wrzącej wody. Połowę z tego wymieszać z wódką.
    12. Sposób złożenia ciasta:

    13. Wystudzony biszkopt przeciąć w poprzek na dwie połowy. Spód polać ponczem z wódką i posmarować dżemem porzeczkowym.
    14. Na to wyłożyć masę orzechową, pozostawiając trochę na wierzch tortu. Przykryć drugą połową biszkoptu i docisnąć. Wierzch polać odrobiną pozostałej zwykłej kawy. Górę wysmarować resztą masy orzechowej. Masę cappuccino wykorzystać na boki tortu. Udekorować orzechami.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Mała Kawiarenka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis