Babeczki ze szpinakiem i fetą

    Babeczki ze szpinakiem i fetą

    5polubień
    40min.


    Zrobione przez 9 osób

    Babeczki na słono - idealne na przekąskę i na imprezę. Szpinak i ser feta to klasyczne połączenie. Będą smakować także dzieciom.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 babeczek

    • 250 g mrożonego szpinaku
    • 100 g sera feta
    • 2 szkl. (300 g) mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szkl. mleka
    • 1/2 szkl. oleju
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • Do dekoracji (opcjonalnie)
    • 200 g serka ziołowego
    • 4 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozmrozić szpinak i porządnie odcisnąć wodę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami foremkę na 12 babeczek.
    3. Fetę pokroić w drobną kostkę.
    4. Wszystkie składniki (poza fetą i szpinakiem) zmiksować na gładką masę.
    5. Dodać szpinak i fetę i wymieszać łyżką.
    6. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki i piec przez 20-25 minut.
    7. W tym czasie można przygotować krem do dekoracji: wymieszać na gładko serek ziołowy z mlekiem i nałożyć do rękawa dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdki. Udekorować babeczki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis