Frytki z dyni

    Frytki z dyni

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Miałam dużo dyni piżmowej i postanowiłam ją upiec jak frytki. Wyszły pyszne, słodko-słone. Można dodać innych przypraw, ale trzeba pamiętać, żeby je solić dopiero po wyjęciu z piekarnika, inaczej wyjdą miękkie, a nie chrupiące.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 dyni piżmowej (lub innej)
    • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 2 łyżeczki oregano
    • sól do smaku
    • oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    2. Dynię umyć i obrać. Wydrążyć miękki miąższ i pestki. Twardy miąższ pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm. (Im frytki będą cieńsze, tym się będą krócej piec i będą bardziej przypieczone.)
    3. Pokrojoną dynię wyłożyć na dużą blachę skropioną oliwą. Oprószyć czosnkiem i oregano, wymieszać, aby dynia porządnie pokryła się oliwą i ziołami.
    4. Piec przez ok. 20 minut, w międzyczasie raz delikatnie przemieszać. (Cieńsze frytki będą gotowe szybciej - trzeba ich pilnować żeby się nie przypaliły.)
    5. Wyjąć z piekarnika, posolić i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    - - 14 paź 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis