Glogg

    Glogg

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 8 osób

    Glogg to tradycyjne Szwedzkie grzane wino z dodatkiem przypraw, migdałów i rodzynek. Brandy można dodać, ale nie trzeba.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 butelki czerwonego wina
    • 50 g suszonej skórki z pomarańczy
    • 50 g cynamonu w laskach
    • 20 całych nasion kardamonu
    • 25 całych goździków
    • 450 g blanszowanych migdałów
    • 450 g rodzynek
    • 450 cukru w kostkach
    • 145 ml brandy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wlać wino do dużego garnka i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu.
    2. Skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon i goździki zawinąć w gazę, związać nitką kuchenną i włożyć do wina. Gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
    3. Dodać migdały i rodzynki i gotować przez kolejne 15 minut, a następnie zdjąć z ognia.
    4. Na garnku ustawić ruszt (kratkę) z piekarnika i ułożyć na nim kostki cukru. Na cukier powoli nalewać brandy, tak, aby dobrze wsiąknęła w cukier. Podpalić cukier za pomocą zapałki i pozwolić, aby się wypalił i stopił, spadając do garnka. Gdy cały cukier się stopi, przykryć garnek pokrywką, aby ugasić ogień.
    5. Wymieszać i usunąć zawiniątko z przyprawami. Podawać w ciepłych kubkach, dodając po kilka migdałów i rodzynek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis