Likier Irish Cream

    Likier Irish Cream

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 527 osób

    Irlandzka whiskey wymieszana ze śmietaną, słodkim mlekiem skondensowanym, kawą i czekoladą... Każdy, kto tego próbował wie, że jest po prostu wyśmienite! Podawać z lodem. W lodówce można przechowywać do 2 miesięcy.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 szklanki

    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
    • 1 i 2/3 szklanki irlandzkiej whiskey
    • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 2 łyżki syropu czekoladowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wszystkie składniki umieścić w dzbanku blendera. Miksować na wysokich obrotach przez 20-30 sekund.
    2. Przelać do butelek lub szczelnie zamykanych słoiczków i przechowywać w lodówce.
    3. Przed podaniem wstrząsnąć.

    Uwaga

    Dla niektórych ilość alkoholu może być za duża. Jeśli się obawiasz, że likier będzie za mocny, zmniejsz ilość whiskey, a po zblendowaniu sprawdź smak i w razie czego dodaj więcej.
    Zamiast ekstraktu migdałowego spróbuj dodać ekstrakt kokosowy, smakuje bardziej jak Baileys.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis