Gorący poncz z cydru

    Gorący poncz z cydru

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 153 osoby

    W Anglii zwany wassail - grzaniec z cydru, z przyprawami (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa) i sokiem z pomarańczy, świetnie nadaje się na zimne wieczory.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 l cydru
    • 500 ml soku pomarańczowego
    • 120 ml soku z cytryny
    • 12 goździków
    • 4 laski cynamonu
    • szczypta mielonego imbiru
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki w dużym garnku, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować chwilę na małym ogniu.
    2. Sprawdzić smak - jeśli poncz jest zbyt kwaśny można go trochę dosłodzić, najlepiej brązowym cukrem.
    3. Można go też przygotować w wolnowarze - wtedy należy go gotować cały dzień.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis