Karmelowy cydr na zimę

    Karmelowy cydr na zimę

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Rozgrzej się zimą tym gorącym cydrem jabłkowym z dodatkiem bitej śmietany o karmelowym smaku. Jest obłędny!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/4 szklanki śmietany kremówki
    • 1/4 szklanki brązowego cukru
    • 3 szklanki cydru
    • 1/2 szklanki wody
    • Karmelowa bita śmietana
    • 1/2 szklanki śmietany kremówki
    • 1 łyżka brązowego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. W rondelku wymieszać 1/4 szkl. śmietany z 1/4 szkl. brązowego cukru. Podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się gotować.
    2. Zwiększyć ogień i dodać cydr i wodę, stale mieszając. Gotować, aż zacznie wrzeć - ok. 4 minuty.
    3. W misce ubić mikserem 1/2 szkl. śmietany z 1 łyżką cukru. Śmietana ma być miękka, a nie sztywna.
    4. Przelać gorący cydr do szklanek, po wierzchu udekorować bitą śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis