Grzaniec z białego i czerwonego wina

    Grzaniec z białego i czerwonego wina

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 57 osób

    Grzane wino z czerwonego i białego wina, z pomarańczami, imbirem, cynamonem, goździkami... i brandy. Wina wychodzi dużo, w sam raz na rodzinne spotkanie albo na imprezę, ale spokojnie możecie zmniejszyć proporcje o połowę.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 pomarańcze
    • ok. 7 cm świeżego korzenia imbiru
    • 2 butelki czerwonego wina
    • 2 butelki białego wina
    • 3 laski cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/3 szklanki brązowego cukru
    • 1/4 szklanki brandy (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Za pomocą bardzo ostrego noża lub obieraczki obrać pomarańcze, ale tak, aby odkroić jedynie pomarańczową część skórki, pozostawiając na owocach białą część.
    2. Imbir obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.
    3. Wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do dużego garnka o grubym dnie.
    4. Do garnka dodać wino (białe i czerwone), skórki z pomarańczy, imbir, laski cynamonu, goździki i brązowy cukier. Mieszać, aby cukier się rozpuścił.
    5. Przykryć garnek i dobrze podgrzać wino, ale nie doprowadzić do wrzenia!
    6. Zmniejszyć ogień na bardzo mały i podgrzewać jeszcze przez godzinę, aby smaki się dobrze przegryzły. Sprawdzić smak i w razie czego jeszcze dosłodzić.
    7. Przecedzić wino i dodać brandy (opcjonalnie).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis