Robaki z galaretki na Halloween

    Robaki z galaretki na Halloween

    Zapisz do ulubionych
    3godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Robaki, a właściwie dżdżownice, z galaretki, które wyglądają jak prawdziwe! Dzieci je uwielbiają! Można je zrobić dwa dni przed planowaną imprezą. Można też dodać barwniki spożywcze, żeby osiągnąć ciekawsze kolory, np. brązowy albo czarny.

    Składniki
    ilość sztuk: 60 robaków

    • 18 g żelatyny w proszku
    • 80 g cukru
    • 100 ml gorącej wody
    • 100 ml zimnej wody
    • 50 ml syropu z grenadyny, wiśniowego lub innego o mocnym bordowym kolorze
    • 50 ml słodkiej śmietanki
    • ok. 60 słomek do napojów (zginających się)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Rozciągnąć słomki i włożyć rozciągniętą "harmonijką" do dołu dość ciasno w wysokiej szklance.
    2. Związać słomki gumką na górze, wyjąć ze szklanki i dodać jeszcze jedną gumkę na dole słomek.
    3. Przygotować żelatynę: do miski wsypać żelatynę i cukier, zalać gorącą i zimną wodą i dobrze wymieszać, aż żelatyna się rozpuści.
    4. Dodać syrop i śmietanę i wymieszać.
    5. Wlewać żelatynę do pustej wysokiej szklanki, a następnie powoli włożyć do niej słomki (harmonijkami do dołu). Płyn powinien wejść w słomki sam. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    6. Gdy masa stężeje, wyjąć szklankę z lodówki i wyją słomki ze szklanki, pomagając sobie nożem w razie potrzeby.
    7. Zdjąć gumkę i oddzielać poszczególne słomki od siebie. Wyjmować robaki ze słomek, ściskając słomkę pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym i wyciskając robaka.
    8. Można na chwilę zanurzyć słomkę pod gorącą wodą z kranu, wtedy robak wyjdzie łatwiej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie