Robaki z galaretki na Halloween

    3 godz. 30 min

    Robaki, a właściwie dżdżownice, z galaretki, które wyglądają jak prawdziwe! Dzieci je uwielbiają! Można je zrobić dwa dni przed planowaną imprezą. Można też dodać barwniki spożywcze, żeby osiągnąć ciekawsze kolory, np. brązowy albo czarny.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 60 robaków

    • 18 g żelatyny w proszku
    • 80 g cukru
    • 100 ml gorącej wody
    • 100 ml zimnej wody
    • 50 ml syropu z grenadyny, wiśniowego lub innego o mocnym bordowym kolorze
    • 50 ml słodkiej śmietanki
    • ok. 60 słomek do napojów (zginających się)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.30min. 

    1. Rozciągnąć słomki i włożyć rozciągniętą "harmonijką" do dołu dość ciasno w wysokiej szklance.
    2. Związać słomki gumką na górze, wyjąć ze szklanki i dodać jeszcze jedną gumkę na dole słomek.
    3. Przygotować żelatynę: do miski wsypać żelatynę i cukier, zalać gorącą i zimną wodą i dobrze wymieszać, aż żelatyna się rozpuści.
    4. Dodać syrop i śmietanę i wymieszać.
    5. Wlewać żelatynę do pustej wysokiej szklanki, a następnie powoli włożyć do niej słomki (harmonijkami do dołu). Płyn powinien wejść w słomki sam. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    6. Gdy masa stężeje, wyjąć szklankę z lodówki i wyją słomki ze szklanki, pomagając sobie nożem w razie potrzeby.
    7. Zdjąć gumkę i oddzielać poszczególne słomki od siebie. Wyjmować robaki ze słomek, ściskając słomkę pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym i wyciskając robaka.
    8. Można na chwilę zanurzyć słomkę pod gorącą wodą z kranu, wtedy robak wyjdzie łatwiej.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie

    Więcej zbiorów przepisów (1)