Sernik królewski

    Sernik królewski

    10polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 10 osób

    Nie wiem, skąd się wzięła nazwa, ale niewątpliwie doznania smakowe są wyjątkowe. To idealne połączenie: ciasto kakaowe i delikatna masa serowa.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 22 cm

    • Ciasto
    • 200 g mąki
    • 100 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 3 łyżki kakao
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa serowa
    • 2 łyżki masła
    • 3 jajka (oddzielić białka od żółtek)
    • 6 łyżek cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 500 g sera białego, dwukrotnie zmielonego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Z mąki, masła, cukru pudru, kakao, jajka i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i dzielimy je na pół.
    2. Jedną część ciasta wykładamy dno tortownicy o średnicy 22 cm, wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Drugą schładzamy w lodówce.
    3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
    4. Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na gładką masę i dalej ucierając dodajemy stopniowo ser, a następnie mąkę ziemniaczaną.
    5. Ubijamy białka na sztywno.
    6. Na koniec masę serową delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.
    7. Gotową wykładamy na ciasto w tortownicy.
    8. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce lub skubiemy drugą część ciasta (z lodówki).
    9. Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis