Mus czekoladowy z tofu

    Mus czekoladowy z tofu

    4polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Prosty mus idealny dla osób, które nie mogą jeść jajek. Można użyć mleka sojowego lub zwykłego. Jeśli jesteście na diecie bezmlecznej, używajcie bezmlecznych groszków czekoladowych!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g tofu jedwabistego
    • 340 g groszków czekoladowych (lub posiekanej czekolady)
    • 240 ml mleka pełnotłustego (lub sojowego)
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W robocie kuchennym zmiksować tofu na gładko.
    2. W rondelku ustawionym na małym ogniu wymieszać groszki czekoladowe z mlekiem, wanilią i miodem lub syropem klonowym.
    3. Podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści.
    4. Dodawać po łyżce masy czekoladowej do tofu w robocie kuchennym, dobrze miksując po każdym dodaniu.
    5. Po zmiksowaniu całej masy, przełożyć mus do miseczek i wstawić do lodówki aby się schłodził.

    Wersja wegańska

    Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub bezglutenowej, upewnij się, że groszki czekoladowe nie zawierają laktozy i glutenu. Można też użyć mleka migdałowego albo kokosowego.
    Jeśli nie masz tofu jedwabistego, możesz użyć zwykłego, twardego tofu. Tekstura deseru będzie trochę inna, ale nadal będzie smaczny.
    Zamiast ekstraktu waniliowego można dodać kilka kropel aromatu waniliowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis