Dip z paprykową ośmiornicą

    Dip z paprykową ośmiornicą

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Śmietankowy dip udekorowany ośmiornicą z papryki. Idealny na imprezę z okazji Halloween albo na przyjęcie dla dzieci.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki oliwy
    • 300 g posiekanej cebuli
    • 1 łyżka deserowa świeżego tymianku
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 50 g majonezu
    • 120 g serka śmietankowego (typu Philadelphia)
    • 230 g kwaśnej śmietany
    • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    • 1 łyżka sosu Worcestershire
    • 2 papryki (pomarańczowe lub czerwone)
    • 1 czarna oliwka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło z oliwą. Dodać cebulę, tymianek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i smażyć przez 15-20 minut, aż cebula się przyrumieni. Odłożyć cebulę do miseczki aby ostygła.
    2. W osobnej misce wymieszać majonez z serkiem śmietankowym, śmietaną, granulowanym czosnkiem, sosem Worcester, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Na koniec wmieszać cebulkę.
    3. Przygotować korpus ośmiornicy: jedną paprykę przeciąć w poprzek na pół, usunąć gniazdo nasienne i białe włókna ze środka.
    4. Przygotować macki: pokroić drugą paprykę w paski. Najlepiej użyć od tego celu dolną część papryki, aby macki były zakręcone.
    5. Przełożyć dip do ładnej miseczki, a w środek wetknąć korpus ośmiornicy, lekko go zanurzając w dipie. Ułożyć po 4 macki z każdej strony korpusu.
    6. Pokroić oliwkę w krążki. Lekko posmarować dwa krążki dipem i przykleić jako oczy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis