Bezowe duszki

    Bezowe duszki

    3polubienia
    9godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bezy z oczkami ze srebrnych perełek do dekoracji ciast, albo z czekoladowych groszków wyglądają jak małe duszki! Świetne na zabawę na Halloween.

    Składniki
    ilość sztuk: 40 duszków

    • 6 białek
    • 1,5 szklanki drobnego cukru
    • 3/4 łyżeczki kamienia winnego (wodorowinianu potasu)
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel aromatu)
    • srebrne perełki do dekoracji ciast
    • małe groszki czekoladowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. studzenie  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 100 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Ubić białka mikserem, aż się lekko spienią.
    3. Stale miksując dodać kamień winny i miksować dalej, aż powstanie miękka piana.
    4. Stale miksując, dodawać cukier po 1 łyżce na raz. Miksować, aż masa będzie zupełnie gładka, nie może być ani odrobinę ziarnista. Piana ma być sztywna i błyszcząca.
    5. Pianę bezową nałożyć do woreczka i odciąć róg, tworząc małą dziurkę. Lepiej jest użyć woreczka dekoratorskiego.
    6. Wyciskać pianę z woreczka na blachę, tworząc dość wysokie bezy. W miejsce oczu wtykać srebrne perełki (lub groszki czekoladowe).
    7. Piec przez 1 godzinę, a następnie wyłączyć piekarnik i zostawić bezy w środku przez noc (lub przez 8 godzin).

    Kamień winny

    Zamiast kamienia winnego można dodać łyżeczkę soku z cytryny.
    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis