Sernik wiedeński

    Sernik wiedeński

    5polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Znam różne jego wersje, ale ten piekłam już jako nastolatka, bo był łatwy, szybki w wykonaniu i bez spodu z ciasta. Pieczemy w tortownicy o średnicy 22 cm.

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica o śr. 22 cm

    • 2 łyżki masła
    • 5 jaj (oddzielić żółtka od białek)
    • 20 dkg cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy (16 g)
    • 1/2 kg sera białego tłustego lub półtłustego zmielonego dwukrotnie
    • 5 dkg mąki lub 2 łyżki kaszy manny
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • opcjonalnie garść rodzynek, skórki pomarańczowej dla wzbogacenia smaku
    • do dekoracji: cukier puder albo polewa czekoladowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
    2. Ucieramy masło i dodajemy, ucierając starannie, kolejno żółtka, cukier puder i cukier waniliowy, i na końcu ser.
    3. Dodajemy mąkę (lub kaszę mannę) wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy.
    4. Dodajemy do masy bakalie (opcjonalnie). Mieszamy.
    5. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą serową.
    6. Całość wykładamy na tortownicę o średnicy 22 cm wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą i pieczemy przez ok. godzinę w temp. 180 stopni C.
    7. Uwaga: By sernik nie opadł nie należy w czasie pieczenia otwierać piekarnika, a po upieczeniu zostawić go jeszcze w piekarniku aż przestygnie.
    8. Gotowy sernik po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis