Karmelizowane pestki z dyni

    Karmelizowane pestki z dyni

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 190 osób

    Słodko - pikantna przekąska, albo dodatek do sałatek i zup - pestki z dyni, najpierw pieczone, a później smażone z cukrem i obtoczone w przyprawach korzennych.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 130 g świeżych pestek z dyni
    • 1/4 łyżeczki kuminu
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 1/4 łyżeczki imbiru
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka oliwy (plus do wysmarowania blachy)
    • 5 łyżek cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150°C.
    2. W miseczce wymieszać 3 łyżki cukru z kuminem, cynamonem, pieprzem cayenne i imbirem.
    3. Na dużą blachę do pieczenia wlać trochę oliwy, dodać pestki z dyni i dobrze wymieszać. Posypać solą i znów dobrze wymieszać.
    4. Piec w 150°C przez 20 minut, aż pestki będą rumiane.
    5. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać upieczone pestki i 2 łyżki cukru.
    6. Smażyć, mieszając, aż cukier dokładnie pokryje pestki (2-3 minuty).
    7. Wymieszać ciepłe pestki z mieszanką przypraw.

    Zobacz jak to zrobić!

    Karmelizowane pestki z dyni
    Karmelizowane pestki z dyni

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis