Pieczarki faszerowane mięsem kraba

    Pieczarki faszerowane mięsem kraba

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 408 osób

    Pieczone kapelusze pieczarek wypełnione przepysznym farszem z mięsa kraba z serem. Podawać na gorąco z ćwiartkami cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 łyżki roztopionego masła
    • 24 świeże duże pieczarki
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki drobno posiekanej dymki
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 140 g pokrojonego w kostkę gotowanego mięsa kraba
    • 50 g (1/2 szklanki) bułki tartej
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki suszonego koperku
    • 80 g (3/4 szklanki) startego żółtego sera o delikatnym smaku
    • 60 ml (1/4 szklanki) białego wytrawnego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Przygotować naczynie do pieczenia wielkości 23x33 cm i wlać do niego 3 łyżki stopionego masła.
    2. Odciąć nóżki pieczarek i drobno je posiekać. Kapelusze odłożyć.
    3. Stopić 2 łyżki masła w garnku na średnim ogniu. Dodać posiekane nóżki grzybów i dymkę i podsmażyć do miękkości, około 3 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny, mięso kraba, bułkę tartą, jajko, koperek i 1/4 szklanki sera i wszystko dokładnie wymieszać.
    4. Kapelusze grzybów włożyć do brytfanki z masłem i dokładnie je w nim obtoczyć. Następnie ułożyć blaszkami do góry i obficie napełnić nadzieniem. Po wierzchu posypać resztą sera. Wlać do brytfanki wino.
    5. Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku 15 do 20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis