Muffinki czekoladowe

    Muffinki czekoladowe

    10polubień
    33min.


    Zrobione przez 6 osób

    Szukałam przepisu na muffinki bez masła (bo akurat nie miałam w domu) i znalazłam bardzo prosty. Kilku innych składników też nie miałam, więc po drobnych modyfikacjach... wyszły mi całkiem inne, ale pyszne i bardzo łatwe muffinki, które moje dziecko pożarło w parę minut!

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 14 muffinek

    • 250 g mąki pszennej
    • 140 g cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 kopiate łyżeczki kakao
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu)
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 225 ml mleka
    • 110 ml oleju roślinnego
    • kilka kropel aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 23min.  ›  Gotowe w: 33min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Formę do muffinów wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do pierników i solą.
    3. W osobnej misce wymieszać jajko z mlekiem, olejem i wanilią. Dodać mokre składniki do suchych i lekko wymieszać, tylko tyle, żeby zamokły. Nie mieszać za długo! Nalać ciasto do foremek do 3/4 ich wysokości.
    4. Piec przez 22-24 minuty, aż wykałaczka wetknięta w środek muffinki wyjdzie czysta. Studzić przez 5 minut, a następnie wyjąć z foremki.

    Dodatki:

    Ja dodatkowo polałam muffinki polewą czekoladową (deserowa), a córeczka udekorowała posypką :) Druga połowa muffinek dostała lukier cytrynowy (cukier puder + sok z cytryny).

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis