Kiełbasa bratwurst domowej roboty

    Kiełbasa bratwurst domowej roboty

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Lubisz pieczoną niemiecką kiełbaskę bratwurst? Oto prosty przepis! Domowa kiełbasa jest równie pyszna, jeśli nie lepsza od kupnej, więc koniecznie spróbuj!

    Składniki
    ilość sztuk: 8 -10 kiełbasek

    • 700 g łopatki wieprzowej
    • 450 g łaty wołowej
    • 200 g słoniny
    • 1 łyżka soli
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 2 łyżeczki chili w płatkach (opcjonalnie)
    • 4-5 ząbków czosnku, posiekanych
    • 2 łyżeczki białego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka kminku
    • 125 ml piwa
    • 1 jelito wieprzowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mięso i słoninę pokroić w 2-cm kostkę.
    2. Włożyć wołowinę, wieprzowinę, słoninę i maszynkę do mielenia mięsa do zamrażarki na ok. 30 minut. Dzięki temu będzie się łatwiej mielić, a tłuszcz nie będzie się oddzielał od mięsa.
    3. Zmielić mięso razem ze słoniną posługując się zimną maszynką z sitkiem o średnich oczkach.
    4. Do zmielonego mięsa dodać wszystkie przyprawy i piwo. Dobrze wymieszać rękoma (ok. 2-3 minuty), aż masa się sklei.
    5. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę (nie dłużej niż na noc).
    6. Jelito moczyć w zimnej wodzie przez ok. 30 minut, a następnie dobrze wypłukać (w środku i na zewnątrz) pod bieżącą wodą. (Aby wypłukać jelito w środku wystarczy na kran nałożyć lejek do kiełbas i przyłożyć do niego koniec jelita.)
    7. Na maszynkę założyć średni lejek do nadziewania kiełbasy, a na lejek nałożyć jelito.
    8. Zacząć wyciskać masę przez maszynkę. Gdy przez lejek wyjdzie nieco mięsa, naciągnąć koniec jelita i związać na końcu supeł.
    9. Wyciskać mięso przez maszynkę, podtrzymując kiełbasę drugą ręką. Gdy skończy się mięso, zawiązać supeł na jelicie.
    10. Oddzielać kiełbaski, zakręcając nimi. Przy każdej kiełbasce zmieniać kierunek skręcania. Nakłuć kiełbaski aby w czasie gotowania uchodziło z nich powietrze. Upiec, zgrillować lub usmażyć.

    Wołowina

    Do tej kiełbasy można użyć innego rodzaju wołowiny - byle by nie była za chuda. Może być mostek, łata, cokolwiek, byle miało nieco tłuszczyku.

    Zobacz jak to zrobić!

    Kiełbasa bratwurst domowej roboty
    Kiełbasa bratwurst domowej roboty

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis