Pieczona kasza jęczmienna z warzywami

    Pieczona kasza jęczmienna z warzywami

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 209 osób

    Proste danie z kaszy z selerem naciowym, papryką i pieczarkami. Czasem dodaję też startą cukinię, a pieczarki można opuścić.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki masła
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
    • 230 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1 zielona papryka, posiekana
    • 2 szklanki bulionu drobiowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
    2. Postawić brytfankę na średnim ogniu i stopić masło. Dodać cebulę i zesmażyć na rumiano (5-8 minut).
    3. Dodać seler i smażyć, mieszając, aż zacznie mięknąć (ok. 5 minut).
    4. Dodać kaszę i wymieszać, aby się dobrze pokryła masłem. Dodać pieczarki i paprykę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
    5. Przykryć brytfankę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż kasza będzie prawie miękka.
    6. Odkryć brytfankę i piec aż kasza wchłonie większość płynu - ok. 15 minut. Przed podaniem sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis