Risotto z kurczakiem i boczkiem

    Risotto z kurczakiem i boczkiem

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 9 osób

    Bardzo kremowe risotto, bardzo proste i sycące. Najlepsze na obiad jesienią lub zimą, kiedy potrzebujemy czegoś pysznego, domowego.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka masła
    • 1,5 filetu z piersi kurczaka
    • 4 plastry boczku (lub bekonu), posiekane
    • 1 por, posiekany
    • 200 g ryżu do risotto
    • 450 ml wrzącej wody
    • 1 kostka rosołowa
    • starty parmezan, do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużej patelni rozgrzać oliwę i masło na średnim ogniu. Dodać drobno pokrojony filet z kurczaka i smażyć ok. 7 minut.
    2. Dodać boczek i por. Mieszając smażyć, aż por zmięknie - ok. 7-10 minut.
    3. Dodać ryż i mieszać, aż ryż będzie przezroczysty (ok. 5 minut).
    4. W tym czasie rozpuścić we wrzątku kostkę rosołową.
    5. Wlać rozpuszczoną kostkę do ryżu, przykryć patelnię i gotować na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Woda musi zostać całkiem wchłonięta, a ryż ma być miękki.
    6. Podawać posypane parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis