Ryż z kurczakiem po hiszpańsku

    Ryż z kurczakiem po hiszpańsku

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Proste, jednogarnkowe danie doskonałe na obiad: kurczak z ryżem, chorizo i selerem. Podawać z chlebem. Ryż może być brązowy, długoziarnisty, a nawet basmati.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • oliwa z oliwek
    • 1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w paski
    • 2 papryki, pokrojone w paski
    • 2 cebule, pokrojone dość grubo
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w krążki
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 80 g kiełbasy chorizo, obranej ze skóry i pokrojonej w 0,5-cm plasterki
    • 4 pomidory suszone na słońcu, posiekane
    • 135 g ryżu
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • szczypta pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 2 kopiate łyżki papryki w proszku
    • 300 ml bulionu drobiowego
    • łyżka koncentratu pomidorowego
    • 150 ml białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Żeliwną brytfankę (lub garnek o bardzo grubym dnie) postawić na średnim ogniu, dodać oliwę i rozgrzać ją. Dodać kurczaka i zrumienić. Wyjąć kurczaka z brytfanki.
    2. Do brytfanki dodać paprykę i cebulę. Mieszać i smażyć przez ok. 5 minut, aż się lekko przyrumienią na brzegach. Dodać seler, czosnek i chorizo. Smażyć jeszcze przez 5 minut, często mieszając.
    3. Dodać suszone pomidory i dobrze wymieszać. Dodać ryż i wymieszać, aby każde ziarno dobrze pokryło się oliwą. Dodać pozostałe składniki, łącznie z kurczakiem. Doprowadzić od wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na bardzo mały. Przykryć szczelnie i dusić przez ok. 1 do 1,5 godziny.

    Uwaga!

    Po około 20 minutach dobrze jest sprawdzić, czy ryż zbytnio nie wysechł - to zależy od rodzaju ryżu. Jeśli wysechł, wystarczy dodać trochę więcej bulionu lub wody. Od czasu do czasu trzeba też danie zamieszać. Ma być dość suche, nie takie mokre jak risotto.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis