Pieczona gęś na kapuście

    Pieczona gęś na kapuście

    1polubienie
    11godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tak przygotowaną gęś możesz znaleźć na niemieckim stole.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Gęś
    • 1 sprawiona tusza gęsi
    • sól do smaku
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 4 ząbki czosnku
    • 50 dag jabłek
    • 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich
    • Kapusta
    • 1 mała cebula
    • 6 łyżek oleju
    • 1/2 główki czerwonej kapusty
    • czerwony ocet winny
    • 6 łyżek gotowanej żurawiny do mięs
    • pieprz do smaku
    • cukier do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.30min. 

    1. 2 łyżeczki soli, majeranek i rozgnieciony czosnek wymieszaj i natrzyj gęś z zewnątrz i wewnątrz. Przełóż do naczynia, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
    2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
    3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grube plastry. Śliwki namocz w gorącej wodzie, osącz, pokrój w paski i wymieszaj z jabłkami.
    4. Owocami nafaszeruj gęś, otwór zepnij wykałaczkami. Włóż do brytfanny, wlej 1/2 szklanki wody i przykryj. Piecz 3 godziny w temperaturze 180 stopni C, od czasu do czasu polewając mięso sosem powstałym podczas pieczenia.
    5. Na oleju zrumień drobno posiekaną cebulę. Dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paski i smaż kilka minut. Kiedy kapusta zacznie się rumienić, skrop ją obficie octem, zamieszaj i odparuj.
    6. Duś, aż kapusta lekko zmięknie. Na koniec dodaj żurawinę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie